Wat is Jiu Jitsu

Jitsu betekent "kunst" of "vaardigheid", jiu staat voor "zacht". Dus, vrij vertaald, is jiu jitsu de zachte kunst, wat je niet zou denken als je jitsuka's ziet trainen.

Geschiedenis

Jiu Jitsu wordt beschouwd als de grootvader van aïkido en judo

Jiu-jitsu is een oude Japanse krijgskunst, bestaande uit zowel gewapende als ongewapende technieken. Het wordt beschouwd als de grootvader van aïkido en judo. Jiu jitsu is oorspronkelijk een manier van vechten, gebruikt door de Samoeraï-krijgers. In deze krijgsvorm vind je een verscheidenheid van vaardigheden : van vitale punten, stoten en stampen, tot wurging- en klemtechnieken. Velen aanzien jiu jitsu als de basis van alle Japanse gevechskunsten.

Tegenwoordig

De moderne vorm van jiu jitsu is uiteraard aangepast. De beoefenaar van deze krijgskunst gaat niet meer tot het uiterste. Het doel van het jitsu van vandaag bestaat uit het pijnigen van ledematen, of andere delen van het lichaam, d.m.v. klemmen of hefboomtechnieken. De klemmen zijn op zich zo compleet en zo efficiënt, dat de vrees voor de schade die deze technieken kunnen aanrichten al volstaat om de sterkste tegenstander tot overgave te dwingen.

Competitie, of juist niet...

De klassieke Japanse krijgskunsten zijn van oorsprong geen sporten. Ondanks het feit dat jitsu een strikte krijgskunst is, is het de laatste twintig jaar geëvolueerd naar een competitiesport. Hierdoor moesten vele technieken en vaardigheden verwijderd of gewijzigd worden, anders zouden er vele wedstrijden eindigen met dodelijke afloop.